Thuis of ziekenhuis: wat bevalt beter?

Sommige vrouwen weten al vanaf het eerste moment dat ze voor een thuisbevalling gaan. Anderen gaan liever naar het ziekenhuis om hun kind te krijgen. Wanneer je geen medische indicatie hebt, mag je zelf een keuze maken over de plaats van je bevalling.
Over het algemeen verloopt de ontsluiting het beste als jij je op je gemak voelt. Je mag zelf bepalen of dat thuis of in een ziekenhuis is. Het is goed om daar van tevoren over na te denken, maar pas tijdens de bevalling vragen wij je definitief te kiezen wat jij wilt. Soms is het ook goed om, voor jezelf, beide opties open te houden, zodat je niet erg teleurgesteld bent als het anders loopt dan gepland. Zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen is veilig, maar beide kennen voor- en nadelen. Wij respecteren, vanzelfsprekend, elke keuze die jij maakt.

Wat beter bevalt? Wij hebben de voor- en nadelen van beide plaatsen voor je op een rij gezet. Ook staat er nog de nodige informatie op de website van onze beroepsvereniging KNOV.

Thuis bevallen

Waar in veel landen iedereen in het ziekenhuis bevalt, staat Nederland als een van de weinige Westerse landen, bekend om zijn thuisbevallingen. De Nederlandse verloskundigen zijn goed opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden. De zorg die je nodig hebt, is hier 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Dit hooggekwalificeerde systeem is uniek in de wereld. De infrastructuur in onze regio, maakt dat een ziekenhuis altijd snel bereikbaar is. Wij passen strikte risicoselectie toe op elk moment van zorg, vanaf het begin van je zwangerschap. Dit maakt dat het veilig is om als gezonde zwangere onder onze begeleiding te bevallen, op de plek waar jij wilt. Bij een bevalling thuis, worden wij geassisteerd door de kraamverzorgster. Daarnaast hebben wij dezelfde instrumenten, zuurstof en medicatie bij ons als in het ziekenhuis, om voor moeder en kind, veilige zorg te kunnen bieden.
Maar waarom thuis bevallen? Het voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent, waar je zelf de omstandigheden bepaalt waarin je wilt bevallen. Dit maakt dat je je vaak beter kunnen ontspannen. Je hebt dus zelf de regie in handen en dit maakt dat je je vaak beter kunt ontspannen. Ook voor een partner is het vaak prettig om thuis zijn/haar eigen gang te kunnen gaan. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd, je kunt na de bevalling lekker onder je eigen douche en jullie baby wordt verzorgd. Jullie kunnen dan samen in je eigen bed rustig bijkomen en van je kind genieten. Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zal de verloskundige, de gynaecoloog of kinderarts consulteren en ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht komt. Wel is het zo dat er stromend water aanwezig moet zijn op de ‘bevallingsverdieping’ en je niet teveel trappen af moet als jullie onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten.

Voordelen thuis bevallen

 • een ontspannen, intieme sfeer
 • je kunt rondlopen, staan, douchen; net wat je zelf prettig vindt
 • je kunt zelf bepalen wie er bij de bevalling aanwezig zijn
 • je hebt je eigen spullen om je heen: als je wat wilt hebben, is het zó gepakt
 • thuis bevallen wordt volledig vergoed
 • na de bevalling kun je in je eigen omgeving uitrusten

Nadelen thuis bevallen

 • afleiding door andere kinderen (hoewel ze vaak doorslapen)
 • bij complicaties toch naar het ziekenhuis
 • geen pijnstilling

Poliklinische bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, heet dat een poliklinische bevalling. Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Wij overleggen met jou over het moment dat we naar het ziekenhuis gaan. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen en je over de helft van de ontsluitingsfase bevindt. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat je je daar prettiger bij voelt. Of misschien zijn er omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Op het moment dat we besluiten om naar het ziekenhuis gaan, bellen wij naar het ziekenhuis om een verloskamer te reserveren en naar het kraamcentrum voor een kraamverzorgster die komt assisteren tijdens de bevalling. Soms moeten we, door drukte op de verloskamers of kinderafdeling, uitwijken naar een ander ziekenhuis. Tijdens een poliklinische bevalling beschikken we over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Een voordeel van poliklinisch bevallen is, dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Dit betekent niet dat de gynaecoloog altijd om de hoek van de deur staat.
Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling wordt er een gynaecoloog of kinderarts geconsulteerd. Wanneer alles zonder problemen is verlopen, ga je samen met de baby zo snel mogelijk weer naar huis. Doorgaans is dat ongeveer twee uur na de bevalling

Voor een poliklinische bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage kan per zorgverzekeraar verschillen. In onze regio ga je in het MUMC (Academisch Ziekenhuis Maastricht) bevallen.
Wanneer je poliklinisch gaat bevallen moet thuis je bed wel op klossen. Ook moet je een kraampakket in huis hebben. Poliklinisch bevallen brengt vaak extra kosten met zich mee. Je kunt hiernaar informeren bij je verzekering. Iedere 3e donderdag van de maand is er een voorlichtingsavond in het MUMC.

Voordelen bevallen in het ziekenhuis

 • bij complicaties hoef je niet meer vervoerd te worden
 • er is altijd een gynaecoloog of kinderarts in het ziekenhuis aanwezig
 • je kunt kiezen voor pijnstilling
 • je wordt niet afgeleid door dagelijkse beslommeringen
 • je hebt geen ‘rommel’ thuis, zoals extra wasgoed

Nadelen bevallen in het ziekenhuis

 • vreemde omgeving
 • minder privacy
 • zeker met weeën in de auto