Kinderwensspreekuur / preconceptioneel spreekuur

Het advies om foliumzuur te gaan slikken als je zwanger wilt worden is bij veel aanstaande zwangeren inmiddels bekend. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen, laten of eventueel veranderen om gezond zwanger te worden. De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap blijken meer invloed op de gezondheid van het kindje te hebben dan lang is gedacht. Wij helpen je graag om je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Je kunt bij ons terecht voor het kinderwensspreekuur, ook wel preconceptioneel spreekuur genoemd. Alle belangrijke onderwerpen rondom zwanger worden voor jou en je partner worden besproken.

In de eerste weken van de zwangerschap groeit een kindje erg hard. In aanleg is alles al aanwezig na drie maanden zwangerschap. Tegenwoordig gaat een zwangere vrouw rond acht tot tien weken voor de eerste keer naar de verloskundige. Ze krijgt een heleboel informatie over een gezonde leefstijl. Maar juist in de eerste maand van een zwangerschap, dus voordat je voor de eerste keer naar de verloskundige gaat, kunnen deze adviezen bijdragen aan een goede gezondheid van het kindje. Het is dus aan te raden je leefstijl al (een beetje) aan te passen op het moment dat je besluit zwanger te willen worden. Je verkleint de risico’s voor het kindje in die belangrijke eerste maanden van de zwangerschap en loopt niet achter de feiten aan.

Zwanger worden gaat in de meeste gevallen vanzelf. Namelijk 80% van alle vrouwen wordt binnen één jaar zwanger op het moment dat zij zwanger willen worden. Bij het kinderwensconsult worden factoren besproken die de kans op zwangerschap vergroten ofwel verkleinen. Als de verloskundige denkt dat er risico’s zijn, kan ze jullie op tijd doorverwijzen.

Vaak is de periode wanneer je besluit om zwanger te willen worden een heel leuke en spannende periode. Het kan gepaard gaan met veel vragen en onderwerpen waar je misschien niet zo snel met andere over praat. Je wilt het eigenlijk nog even geheim houden of je vindt het génant om over te praten. Om in deze periode de onzekerheid te verkleinen en ervoor te zorgen dat je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap begint, is het kinderwensspreekuur ontwikkeld. Dit is een afspraak bij de verloskundige voordat je zwanger bent waarin alle belangrijke onderwerpen besproken worden. Je krijgt adviezen, antwoord op je vragen en er kunnen, indien nodig, een aantal onderzoeken gedaan worden. Deze afspraak wordt afgestemd op jullie individuele situatie. Dus ook je partner is van harte welkom.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens het kinderwensspreekuur zijn: stoppen met anticonceptie, conceptie-adviezen en seksualiteit, vruchtbaarheid, risico’s op het werk, voedingsadviezen en medicijngebruik. Ook worden er leefstijladviezen gegeven over bijvoorbeeld roken, sporten, reizen en alcoholgebruik. Erfelijkheid en de kans op aangeboren afwijkingen kunnen voor sommige mensen erg belangrijk zijn. Wanneer je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden die je hebt tijdens de zwangerschap om verschillende testen te laten doen, kunnen we dat nu al bespreken. Je hebt dan meer tijd om erover na te denken. Als het nodig is kan een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Bloedarmoede of infectieziekten kunnen zo tijdig opgespoord worden.

Welke adviezen je wel of niet wilt opvolgen, blijft natuurlijk volledig aan jezelf. Bedenk dat de periode dat je zwanger bent relatief kort is en dat de gevolgen levenslang kunnen zijn. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Je kunt dus nu al terecht op de praktijk voordat je zwanger bent. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig. Verloskundige zorg valt namelijk onder eerstelijns zorg, net zoals je huisarts. Dit betekent dat je zelf een afspraak kunt maken. Natuurlijk blijf je ook van harte welkom in onze praktijk als je al zwanger bent. Interesse? Bel naar de praktijk om een afspraak te plannen

Op de website http://www.zwangerwijzer.nl/ kun je alvast een vragenlijst invullen ter voorbereiding op het consult. Er is een apart gedeelte voor je partner omdat ook hij een rol speelt bij het zwanger worden. Je kunt de antwoorden uitprinten en meenemen naar de praktijk.

Vergoeding

Kijk in je verzekeringspolis of het kinderwensspreekuur vergoed wordt door je verzekering.