Eindelijk!

En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kun je je kindje aanraken en in de ogen kijken. Nieuwe gevoelens en hormonen gieren door het lichaam. Er breekt een tijd aan waarin veel gebeurt.

De eerste week, de kraamweek, loopt in principe van dag 1 t/m dag 8 na de bevalling. Wanneer er na de achtste dag toch nog zorg nodig is kunnen we het kraambed verlengen t/m de tiende dag.

De kraamdagen zijn bedoeld om te wennen aan jullie pasgeboren kindje en om te herstellen van de bevalling.

Er komt vaak veel op jullie af in de kraamtijd: borstvoeding/flesvoeding, gebroken nachten, luiers verwisselen, temperaturen van de baby, de baby in bad doen, bezoek ontvangen, zelf uitrusten van de bevalling, enz, enz. Uiteraard staan jullie hierin niet alleen. Vanaf het moment dat je bevallen bent tot en met de achtste dag na de bevalling komen wij regelmatig langs om te kijken hoe het met jullie en de baby gaat. Daarnaast komt er een kraamverzorgster in huis die jullie hierbij begeleidt. Wij blijven hoofdverantwoordelijke voor jullie zorg in de kraamtijd en de kraamverzorgster brengt ons daarom voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zal altijd als eerst contact met ons opnemen, mocht er wat aan de hand zijn.
Zij zal jullie zodanig helpen met de voeding en verzorging van de baby, dat jullie aan het eind van de kraamweek de vaardigheden en het vertrouwen hebben om de zorg van jullie kindje zelfstandig op te gaan pakken.

Wij komen in de kraamweek om de dag bij jullie thuis langs. We zullen controleren hoe het gaat met jou en jullie baby en zo nodig adviezen geven.

Zwangerschap bij de gynaecoloog?

Wij begeleiden ook vrouwen in de kraamtijd, die voor de zwangerschap en bevalling begeleid zijn door de gynaecoloog.

Wat moet je doen?

  • Bel ons om je in te schrijven voor de kraambedcontroles
  • Informeer het ziekenhuis dat wij jouw kraamtijd gaan begeleiden, zodat ze dat kunnen noteren in het dossier.

 

Kraamzorg

In de eerste week na de bevalling, komt een kraamverzorgende dagelijks bij jullie thuis. Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling zal de kraamverzorgende ons assisteren.

Wat doet een kraamverzorgende?

In Nederland krijgt iedereen, tot een week na de bevalling, kraamzorg. Er komt dan een kraamverzorgende bij je thuis, die zorgt voor jou en je baby, de nodige controles bij jullie doet, informatie geeft, begeleiding geeft bij de voeding, licht huishoudelijke taken op zich neemt en nog veel meer. Bij enige twijfel zal ze overleg voeren met de verloskundige.

Als je na de bevalling een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven, dan houdt de verpleging van de kraamafdeling jou en jullie kindje in de gaten. Bij thuiskomst zal er voor de overige dagen een kraamverzorgster in huis komen voor de verdere begeleiding.

Inschrijven

Het is raadzaam je in de eerste vier maanden van de zwangerschap je te hebben aangemeld bij een kraamzorgorganisatie. Tijdens de zwangerschap krijgen jullie bezoek van het kraamcentrum. Samen kijken jullie dan naar de gewenste hoeveelheid zorg en ook vragen kunnen op dat moment beantwoord worden.

Je kunt dit meestal regelen via de zorgverzekeraar. Iedere zorgverzekeraar werkt met een aantal kraamzorgorganisaties samen en deze kan aangeven uit welke organisaties je kunt kiezen.

Je kunt vervolgens zelf de keuze voor een kraamzorgorganisatie maken. Je kunt dan bijvoorbeeld nakijken of het bureau in het bezit is van een WHO/unicef borstvoedingcertificaat, of het desgewenst Engelssprekende kraamverzorgenden in dienst heeft, hoe de organisatie uit testen van de zorgverzekeraars komt of uit www.kiesbeter.nl en wat de ervaringen van anderen zijn.

De kraamorganisaties waar wij regelmatig mee samenwerken vind je onder Kraamzorg bij links.

Als er momenten zijn in de kraamweek waarop jullie iets niet vertrouwen of ongerust zijn, dan kunnen jullie ons altijd bellen.

Aan het eind van de kraamweek wordt de zorg voor jullie kindje officieel overgenomen door het consultatiebureau. Als de kraamverzorgster het kraambed heeft afgesloten, worden jullie een aantal dagen later telefonisch benaderd door een medewerkster van het consultatiebureau. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Tijdens dit bezoek komen verschillende zaken aan de orde en zal ook besproken worden wanneer jullie voor de eerste keer op het consultatiebureau moeten komen.
Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van jullie kindje in de gaten, ook verzorgen ze de vaccinaties tegen een aantal kinderziektes.