De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is aan jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Maar dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor een baby omdat het antistoffen bevat die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee beschermt tegen infecties. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak last van allergieën en hebben ze veelal een hogere weerstand. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. De samenstelling van borstvoeding zal daardoor meegroeien met de behoeftes van de baby.

Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven.

Voorlichtingsbrochure over borstvoeding

Het helpt erg als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding. Daarom is er in samenwerking met de ziekenhuizen, verloskundigen, kraamcentra en Jeugdgezondheidszorg in regio Maastricht, Heuvelland, Parkstad en Westelijke Mijnstreek een brochure ontwikkeld. In deze brochure vind je heel veel informatie over het geven van borstvoeding. Daarnaast is het ook mogelijk om deel te nemen aan voorlichtingsbijeenkomsten rondom borstvoeding die worden georganiseerd door de kraamzorg centra. Informeer hiernaar bij je kraamzorgcentrum. Het is vanzelfsprekend dat je met al je vragen over borstvoeding ook bij ons terecht kunt.

Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert. Rust en veel oefenen is ook belangrijk voor het goed slagen van de borstvoeding, daarom adviseren wij je om de eerste dagen na de bevalling niet te veel bezoek uit te nodigen, zodat je voldoende tijd hebt om de baby rustig aan de borst te leggen.

Mochten er redenen zijn om tijdens de kraamweek te moeten kolven dan is er (naast het huren via de thuiszorgwinkel) ook een mogelijkheid om via ons een kolf te lenen. Meer info hierover is te verkrijgen tijdens het spreekuur.

Lactatiekundige

Gelukkig verloopt borstvoeding geven vaak zonder problemen. Maar als het aanleggen van de baby moeilijk gaat, er problemen zijn met de melkproductie of kolven niet lukt kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. Lactatiekundigen geven professionele begeleiding bij het geven van borstvoeding, als onze hulp en die van de kraamzorg niet meer voldoende is. Een lactatiekundige werkt zelfstandig en je hebt geen verwijzing nodig. Na een telefoontje kun je meestal binnen 2 dagen een afspraak krijgen als dat nodig is!

Een keer per maand houdt er een lactatiekundige spreekuur bij ons in de praktijk. Wanneer je specifieke vragen hebt tijdens de zwangerschap kun je kosteloos van dit spreekuur gebruik maken. Vraag naar meer informatie tijdens het spreekuur.

Voor meer informatie over borstvoeding kun je kijken op de website van Voedingcentrum, borstvoeding.com en La Leche League.

Flesvoeding

Koop voor een pasgeboren baby altijd zuigelingenvoeding nummer 1. Nummer 2 en 3 zijn voor oudere kinderen en ongeschikt voor een pasgeboren baby. Er zijn vele merken flesvoeding te koop, zij verschillen qua prijs en toevoegingen. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben.

Gebruik altijd de verhoudingen die staan aangegeven op de verpakking. Verdun de voeding nooit met extra water tenzij je dit is aangeraden door ons of het consultatiebureau!

Flessen

Er zijn vele soorten flessen. Het verschilt erg per baby welke fles het beste is. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken!

Hygiëne

Het is belangrijk dat je deze altijd hygiënisch klaarmaakt:

  • Was je handen voordat je voeding klaarmaakt.
  • Was de flesjes altijd met heet water en afwasmiddel en droog ze daarna af met een schone theedoek. Sommige flesjes kunnen ook in de afwasmachine.
  • Steriliseer de flesjes en spenen voordat je voor de eerste keer gebruikt. (Dit doe je door alle onderdelen 5 minuten in kokend water te leggen.) Steriliseer ze daarna minimaal 1× per week en dagelijks als je kindje te vroeg geboren is of door een andere reden een lage weerstand heeft.
  • Bewaar flesjes en spenen in een schone afgesloten bak.

Voor meer info over flesvoeding kun je kijken op de website van Voedingcentrum.