Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je een afspraak maken bij onze praktijk. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van je huisarts.

Eerste controle

De eerste controle zal in de meeste gevallen een echo zijn, deze wordt dan rond de 8 weken gemaakt. De vervolgcontrole oftewel de intake, vindt plaats wanneer je ongeveer 10-11 weken zwanger bent. De intake is uitgebreid duurt ongeveer 45 minuten. ook dan wordt er weer een echo gemaakt en er worden veel dingen besproken verschillende dingen besproken. Naast de gezondheid en leefgewoonten van jou en je (eventuele) partner, de gezondheid van familie en hoe eventuele vorige zwangerschappen, bevallingen en kraamtijden zijn gegaan willen we natuurlijk weten hoe deze zwangerschap verloopt. We zullen je informeren over prenatale screening, echo’s en kraamzorg. Om alles nog eens rustig na te lezen krijg je van ons een aantal informatiefolders mee. Als we al deze gegevens hebben gevraagd en genoteerd, zullen we je bloeddruk meten en je gewicht bepalen. Vanaf 12 weken kunnen we met de doptone via de buik het hartje van de baby horen maar wij kiezen er voor om in het begin van de zwangerschap vaker met een echo te kijken. Dit doen we omdat zwangeren zich vaak zorgen maken omdat ze de eerste 20 weken vaak de bewegingen van hun kindje nog niet voelen. Bij elke zwangere wordt in het begin van de zwangerschap bloed geprikt, je krijgt hiervoor van ons een formulier mee. Het kan zijn dat je via de huisarts al bloed hebt laten prikken. Zorg dan dat je via de huisarts de bloeduitslagen een volgende controle meeneemt voor ons. Waar wordt je bloed op gecontroleerd:

 • Bloedgroep en rhesusfactor D en c
 • Hb, ofwel hemoglobinegehalte. Dit is je ijzergehalte in je bloed
 • Irregulaire antistoffen. Dit zijn antistoffen tegen een andere bloedgroep dan die van jou
 • Lues. (ofwel Syfilis) een geslachtsziekte
 • Hepatitis B. (Geelzucht, een leverziekte)
 • HIV.
 • Glucose oftewel je suikergehalte, je hoeft hiervoor niet nuchter te zijn

Tot slot krijg je van ons de zwangerschapskaart met daarop alle gegevens en we maken een nieuwe afspraak voor de volgende keer. Zorg dat je je zwangerschapskaartkaart altijd bij je hebt, ook als je op vakantie gaat, hierop schrijven wij telkens de nieuwe controles. Tijdens zo’n eerste afspraak krijg je een heleboel informatie. We hebben daarom de belangrijkste punten voor je op papier gezet. Wat te regelen na de eerste afspraak:

 • Je verzekering bellen om te melden dat je zwanger bent
 • Kraamzorg regelen (liefste vòòr 16 weken)
 • Bloed laten prikken ( indien dit nog niet is gedaan)
 • Eventueel een afspraak maken voor de combinatietest (nekplooimeting) en nadenken over de 20 weken echo

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren minder lang dan de eerste controle, ongeveer 15 minuten. In het begin van de zwangerschap kom je minder vaak op controle, hoe verder je bent in de zwangerschap hoe vaker je gecontroleerd wordt. Hiervoor is een handig schema;

 • Tot ± 24 weken om de 4 weken
 • ±24 tot ± 30 weken om de 3 weken
 • ±30 tot ± 36 weken om de 2 weken
 • ±36-42 weken ieder week

Tijdens elke controle word je bloeddruk gemeten, wordt er naar het hartje van het kindje gekuisterd en beantwoorden we je vragen. Alleen op indicatie controleren we de urine, suikergehalte en maken we een groeiecho. Elke controle wordt er aan je buik gevoeld om de groei van je baarmoeder (en dus van je kindje) te controleren. Vanaf ongeveer 28-30 weken zwangerschap kunnen we de ligging van het kindje gaan voelen. Tijdens sommige vervolgcontroles komen nieuwe onderwerpen aan bod:

 • Plaats van bevallen: als je net zwanger weet je misschien nog niet of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wil bevallen. Halverwege de zwangerschap kunnen wij hierop terug komen en je informatie geven over de voordelen en nadelen van beide.
 • Borstvoeding of flesvoeding: misschien weet je nog niet welke voeding je wil gaan geven na de bevalling. Tijdens de vervolgcontroles kunnen we dit bespreken. Kies je voor borstvoeding dan krijg je van ons een boekje met handige tips over het geven van borstvoeding.
 • IJzercontrole: bij ongeveer 30 weken zal er door middel van een prikje in je vinger nogmaals je ijzergehalte in je bloed worden bepaald. Het is normaal dat deze in de zwangerschap daalt, om te controleren dat je ijzergehalte niet te veel daalt wordt deze nogmaals geprikt.
 • De bevalling: bij ongeveer 34 weken gaan we de bevalling uitgebreid bespreken. Wij hebben ervoor gekozen om bij alle zwangeren die zwanger zijn van hun eerste kindje tijdens een huisbezoek in plannen waarin belinstructie, verwachtingen en wensen rondom de bevalling aan de orde komen. Je krijgt informatiemateriaal met uitleg over de weeën en het begin van de bevalling. Bij vrouwen die al een keer bevallen zijn bespreken we dit tijdens het reguliere spreekuur.

Indien je bloedgroep rhesusfactor D of c negatief is wordt er bij ongeveer 27 weken bloed afgenomen en gecontroleerd op antistoffen. Download de brochure. Bij een Rhesus D negatieve bloedgroep, wordt de bloedgroep van je kindje bepaald en krijg je mogelijk bij 30 weken een prik. Natuurlijk is er voldoende tijd om al jullie vragen te stellen. Als er tijdens de controles afwijkende bevindingen zijn regelen we een controle bij de gynaecoloog. Op het einde van de zwangerschap bij 36 weken maken we nog een ligginsecho.