Is het nu echt begonnen!

De bevalling begint meestal met weeën maar kan ook beginnen met het breken van je vliezen. Soms verlies je wat slijm met een beetje bloed daarbij. Wij zullen je bij ongeveer 34 weken zwangerschap informeren over wanneer je ons moet bellen.

Voorweeën

Vanaf ongeveer 36 weken zwangerschap kun je regelmatig voorweeën voelen. Dit zijn vaak pijnlijke, harde buiken, die met een zekere regelmaat komen maar vrij kort van duur zijn. Het kan wel een paar uur aanhouden, vooral ’s nachts. Hierdoor krijg je echter geen ontsluiting maar je baarmoedermond wordt wel langzaam maar zeker klaargemaakt voor de bevalling. Toch kan het dan nog 2 weken duren voordat de bevalling zich echt aandient. Ook kun je de slijmprop gaan verliezen. Er kan een beetje bloed bijzitten en dit is een normaal verschijnsel. Ook het verliezen van de slijmprop zegt niets over het moment waarop de bevalling zal gaan starten.

Indalingweeën

Dit zijn pijnlijke steken helemaal onder in de buik en soms in je vagina. Het hoofdje van de baby daalt steeds een stukje dieper in. Van deze weeën krijg je geen ontsluiting.

Weeën

Nog altijd beginnen de meeste bevallingen met het krijgen van weeën. Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoederspier. Door het samentrekken van die spier wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en wordt je kindje richting de baarmoedermond gedrukt. De baarmoedermond gaat door die toenemend druk steeds verder open (ontsluiting). Het is niet echt mogelijk om uit te leggen hoe een wee voelt, dit moet je zelf ervaren maar echte weeën mis je doorgaans niet. Ze verdwijnen niet als je rustig gaat liggen of een warme douche neemt. Als de weeën regelmatig om de 5 minuten komen en 1 minuut lang duren (en pijnlijk zijn) begint je ontsluiting. Je kunt dit rustig 1-2 uur aanzien en dan bel je als je wilt dat we komen of als je moeite hebt met het opvangen van de weeën.

Er kan tijdens de ontsluiting wat slijmerig, bloedverlies zijn. Het zogenaamde “tekenen”. Dit is volkomen normaal. De bevalling van je eerste kindje kan al snel 12 uur duren. Soms gaat het snel na het breken van de vliezen. Als het snel lijkt te gaan dan moet je ons direct bellen, dit is vaak wanneer de weeën om de 2-3 minuten komen of als je persdrang/drukgevoel hebt.

Slijmprop

Je kunt voorafgaand of tijdens de bevalling de slijmprop verliezen. De kleur kan helder, wit, geel, rood en/of bruin zijn. Met of zonder beetje bloedverlies. Het is niet noodzakelijk om ons hiervoor te waarschuwen. Het kan een teken zijn dat de bevalling begint maar zo kan het ook nog op zich laten wachten.

Gebroken vliezen

Het kan ook zo zijn dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Probeer dan wat op te vangen in een helder glas of in een maandverband en als je kleding nat is mag je deze in een plastic zak bewaren zodat wij het vochtverlies kunnen beoordelen. Vruchtwater kan met heel veel tegelijk komen of in kleine beetjes (scheurtje hoger in de vliezen) waardoor je gaat twijfelen. Vruchtwater is zoet van geur en kleurloos. Wanneer het niet overduidelijk is of de vliezen daadwerkelijk gebroken zijn is het raadzaam om een maandverbandje in te doen en rond te lopen, een paar keer goed te hoesten en even af te wachten. Vruchtwater loopt meestal herhaaldelijk af.

Wanneer bellen: 06-53358874

Vóór 37 weken zwangerschap:

  • Bij bloedverlies
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Bij regelmatige, pijnlijke, harde buiken die niet verdwijnen na rust en een warm bad of douche

Na 37 en voor 42 weken zwangerschap

Weeën

  • Eerste kindje: bel ons wanneer je ten minste 2 uur weeën hebt waarbij er iedere 4-5 minuten een wee begint en ongeveer 60 seconden duurt.
  • Volgende kindjes: bel ons wanneer je zelf het idee hebt dat het goede weeën zijn, meestal heb je dan weeën die iedere 5 minuten komen.

Vruchtwaterverlies
Normaal vruchtwater is helder van kleur vaak gepaard gaande met wittige/roze vlokjes, wat bloedverlies en/of slijmverlies. Meestal beginnen de weeën binnen 6-12 uur na het breken van de vliezen. Wanneer na 37 weken breken, het hoofdje is ingedaald en er is helder vruchtwater zonder dat er al weeën zijn, kun je nog rustig afwachten. Gebeurt dit ’s nachts: ga dan nog even slapen en bel ons de volgende ochtend. Gebeurt dit overdag dan mag je ons direct bellen.
Is de kleur van het vruchtwater geel, bruin of groen dan heeft waarschijnlijk het kindje in je vruchtwater gepoept. Dan moet je ons direct bellen. We komen dan langs om het vruchtwater te bekijken en het hartje van het kindje te controleren. Als het kindje inderdaad in het vruchtwater heeft gepoept ga je bij de gynaecoloog bevallen.
Het is belangrijk om te weten wanneer de vliezen zijn gebroken. Informeer ons overdag over het tijdstip. Want als de vliezen zijn gebroken en je hebt nog geen weeën, is het de bedoeling om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden. Het is belangrijk om regelmatig a 4-6 uur je temperatuur op te nemen. Is je temperatuur hoger dan 37.5C dan moet je ons bellen. Om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden, adviseren wij geen bad te nemen, geen tampons te gebruiken en geen geslachtsgemeenschap te hebben. Na 24 uur gebroken vliezen wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. Hij/zij zal dan het verdere beleid met je bespreken.
Als het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald, dan moet je bij het verlies van vruchtwater gaan liggen en contact met ons opnemen. Complicaties zijn vrij zeldzaam maar we nemen liever het zekere voor het onzekere. We komen dan langs om het hartje te luisteren en de ligging/indaling te controleren.

Direct bellen wanneer

  • Het hoofdje niet is ingedaald en de vliezen breken. Ga dan direct liggenDit wordt nadrukkelijk tijdens het spreekuur besproken.
  • Als het vruchtwater geel, groen, bruin of een andere kleur dan helder is. Bij twijfel altijd bellen.

Ruim helderrood bloedverlies
Wanneer je weeën hebt of de vliezen zijn gebroken is het normaal dat je wat slijm en/ of bloed verliest. Als het veel helderrood (een maandverband vol) bloedverlies is waarbij geen slijm zit, moet je ons direct bellen.

Bewegingen van de baby
Voel je de baby duidelijk minder bewegen dan normaal gesproken, ga dan rusten en tel de bewegingen van het kindje. Ook schuiven is een beweging. Eigenlijk willen we dat je de baby minimaal 10x per dag voelt bewegen maar wijkt het patroon duidelijk af (dus minder) van wat je normaal voelt moet je ons bellen. We komen dan meestal thuis naar het hartje van de baby luisteren en laten je altijd even op het ziekenhuis zien voor een hartfilmpje en echo van de baby.

Bereikbaarheid

Bij de bevalling en dringende zaken: 06-53358874

Bij pijn, ongerustheid en voor de bevalling en het kraambed is de dienstdoende verloskundige 24 uur per dag bereikbaar op bovenstaand nummer. Als wij niet opnemen, zijn wij telefonisch in gesprek, of druk bij een bevalling. Als we je van tevoren niet hebben teruggebeld probeer het dan na 10 minuten opnieuw.