In de praktijk beschikken wij over een zeer geavanceerd echoapparaat. Je kunt bij ons terecht voor alle eerstelijns echo’s. Dat wil zeggen: het bevestigen van een zwangerschap wanneer je net zwanger bent, de termijn echo rond 10-11 weken, de groeiecho vanaf 30 weken en de liggingsecho bij 36 weken. Ook wanneer je een dreigende miskraam hebt kun je snel bij ons terecht.

Bij een echo wordt een afbeelding gemaakt met geluidsgolven die voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. De geluidsgolven worden door de structuren in het lichaam teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden door de transducer (echokop) opgevangen en omgezet naar beelden.

De eerste echo

De eerste echo wordt gemaakt rond 8-9 weken van de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt, het kindje in de baarmoeder zit en of het een een- of meerling is. Ook meten we het kindje om te kijken of het aantal weken zwangerschap overeenkomt met de berekening via de menstruatiecyclus. Deze echo wordt altijd inwendig gemaakt en heeft absoluut geen verhoogde kans op een miskraam. Voor het maken van een vaginale echo is een lege blaas nodig.

Termijnecho

De termijnecho vindt het beste plaats tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Ook bij deze echo willen we weten of het hartje klopt maar de naam zegt het al: deze echo is vooral bestemd om de uitgerekende datum te bepalen.
Voor het maken van een termijnecho na een zwangerschapsduur van 10 weken, is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Je kunt het beste een uur voor de echo gaan plassen en daarna 2 glazen water drinken. De blaas duwt de baarmoeder omhoog zodat we dan meestal de zwangerschap via je buik bekijken. Indien er bij de echo blijkt dat je toch iets minder ver zwanger bent, of het beeld is niet goed te krijgen, zullen we alsnog voorstellen een vaginale echo te maken.

Nog twee andere echo’s die je in de zwangerschap kan krijgen zijn de nekplooimeting (behorend bij de combinatietest) en de 20 weken echo. Meer informatie over deze echo’s vind je onder het kopje “prenatale screening”.

Groeiecho

Wij hebben ervoor gekozen om de groeiecho bij 30 weken alleen op indicatie te maken dus als er medisch gezien een reden voor is. Onderzoek wijst uit dat we met een groeiecho in het derde trimester van de zwangerschap de groei van het kindje niet beter kunnen volgen dan op de manier zoals we het nu met onze handen en de centimeter doen. Bij de groeiecho meten we de maten van het hoofd, de buik en het been. Daarnaast kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo wordt dan na 4 weken weer herhaald om de groei te vervolgen.

Liggingsecho

Wij bieden, bij ongeveer 36 weken zwangerschap, alle cliënten een liggingsecho aan. Met deze echo controleren wij of de baby met het hoofd naar beneden ligt. Indien de baby toch met de billen naar beneden ligt kunnen we je verwijzen voor een eventuele versie (draaiing) van de baby. Dit wordt vanaf 36 weken zwangerschap gedaan.