Skip to main content
 

Prenataal huisbezoek

We vinden het heel erg belangrijk om ruim de tijd te nemen voor het bespreken van de bevalling. Dit zorgt ervoor dat je vol vertrouwen de bevalling in gaat!

Bij alle zwangeren die hun eerste kindje verwachten plannen we een prenataal huisbezoek in. Deze prenatale huisbezoeken behoren niet tot de standaard verloskundige zorg maar is een service van onze praktijk. Ook kan het zijn dat we langer tijd voor je/jullie willen vrijmaken om eventuele zorgen in/rondom de zwangerschap te bespreken of omdat er vanwege voorgaande zwangerschappen redenen zijn om extra aandacht aan de bevalling te besteden.
Het huisbezoek wordt gepland rond de 34e week van de zwangerschap en zal gemiddeld een uurtje duren. Op deze manier kunnen wij nog beter voorlichting op maat geven. Het zou daarom fijn zijn als ook je partner bij het gesprek aanwezig kan zijn.

Tijdens het huisbezoek wordt er een normale controle gedaan en geven we voorlichting over de aankomende bevalling.
Om de bevalling te kunnen bespreken is het wenselijk dat jullie al over de behoeften omtrent de bevalling hebben nagedacht. Jullie wensen en behoeften kun je al vastleggen in een geboorteplan, zodat we ze tijdens het bezoek samen kunnen nalopen. Dan kunnen we ook de haalbaarheid van jullie wensen bespreken. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van bevallen, op welke manier, wie er bij aanwezig zijn etc. Ook alle manieren van pijnstilling (zowel alle mogelijkheden thuis als in het ziekenhuis) tijdens de bevalling komen aan bod. Dit staat ook beschreven in de folders die je van ons krijgt.

De keuze voor een thuisbevalling of poliklinische bevalling is niet bepalend voor ons huisbezoek. Dat wil zeggen dat we bij een thuisbevalling samen bekijken hoe deze het beste kan verlopen en of er aanpassingen nodig zijn voor ons of voor de kraamzorg. Ook bij de keuze voor een poliklinische bevalling zijn er genoeg zaken die besproken zullen worden.
Het kan zijn dat we naar aanleiding van het huisbezoek contact opnemen met bijvoorbeeld de kraamzorg. Dit kan nodig zijn indien er bijzonderheden zijn die besproken moeten worden om zo de zorg voor jou en je kind te kunnen optimaliseren. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het aantal uren kraamzorg dat geïndiceerd gaat worden.